Jump to content
Sign in to follow this  
ken

HP Envy Ultrabook 4-1030us

Recommended Posts

So I haven't really found much support out there on this laptop (Hp Envy 4 1030-us). Not only until recently have I ever been able to successfully get this laptop to run OSX I have tried in previous versions of OSX to get up and running and was never successful. 

 

Hardware:

 

  • i5 3317u
  • 16gb ram 1600mhz
  • Intel D 4000
  • 120gb ssd 
  • 32gb ssd mSATA

 

 

I have replaced my ram with 2x8gb sticks and also have replaced the original 500gb hdd with a 120gb ssd.

 

On the 120gb ssd I have windows 8.1 installed.

 

On the 32gb ssd I have OSX 10.9 Installed.

 

Though I am not able to boot via the 32gb mSATA ssd because it does not show up in the bios I am simply using it for now as a test area and using Chameleon on a USB to boot. 

 

Out of the box on Niresh 10.9  I am able to boot into the install menu by simply using /hp as directed by Niresh for HP laptops.

 

In the install menu I use disk utility to format into OS Extended (Journaled) and then press continue to continue with the installation. When you get to the point where you can select the drive you would like to use to install Mavericks on click the customize button. 

uncheck GraphicsEnabler

And check the two boxes below that.

Also find where the smbios is and click MacBook Pro 6,1

Do not click the battery percentage on the laptop will throw a kp (dont know why yet).

 

Go ahead and install.

 

Upon reboot, boot normal. Takes a second to get you to the menu to setup your acct. and etc. 

 

From this point there are a few issues i have noticed: 

 

  • Ethernet does not work, but RealtekR1000SL.kext will work. Install that and reboot.

​

  • Graphics show as just 64mb shared not HD4000. The fix is simple. Open Chameleon Wizard Check GraphicsEnabler=Yes, Check the Intel Capri and add 3. Save and Reboot. Your Graphics will now show as HD4000 with 64mb vram Wish we could adjust the vram and add more, any suggestions I am open. Safari acts flickery, but Chrome does not Which i prefer anyways. Dont know how to see if the HD4000 is truly working or not. any ideas?

 

  • The track pad works but works like crap. I haven't really messed with changing anything yet. Done a few things unsuccessfully but I almost always use a wireless moue since it is easier on my hands. This does need to get fixed.

 

  • Volume works alright but there is absolutely no way of adjusting it that i can find yet. I did have the device ID and will post it as soon as i can find it once again. It is stuck at 100% which is better than nothing but needs fixing.

 

  • WiFi will obviously not work on this laptop due to it being an intel card. i will be looking for one that hopefully has bluetooth built in to it aswell.  it is not necessary but would like to have bluetooth without a usb dongle.

This is as far as I have got. Have not been able o test other stuff with this laptop like hdmi  or a few other things but will get around to that.

 

My main focus was getting this upgraded now to 10.9.3

 

I have not had success.

 

After updating I  have tried multiple ways to boot.

 

Replacing my S/L/E folder, Replacing MAch_kernel and its backup, Replacing the Extra Folder, and even copied the hp file from the Niresh USB (which did help my get past the uptime in nanoseconds but stalled me at still waiting on dsmos. I have tried multiple things with no success Help is much appreciated.

 

 

Yes i know i have been using the usb to boot into my 32gb ssd for osx.  as soon as i am able tog et osx running stable with at least 90% of everything working I will swap and put windows 8.1 on the msata ( which i am going to upgrade to a 120 at least) and OSX on the main ssd . Even though the bios wont let me boot into the msata, chameleon or clover will. which gives me dual boot on dual drives. Or i was also thinking about getting a 300+gb ssd and using the msata pci-e port for a bluetooth card, but not sure if that is possibe.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sleep/Wake and Restart work aswell with no issues. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Contribute

    This is a free website, We'll try to keep it that way, Your donations and disabling Adblock makes this site going on, Thanks for understanding.



    $22.30 of $200.00 goal reached.
    Donate Now
  • Download Hackintosh

  • Posts

    • I get this message no matter what I do, I've tried changing my SMBIOS to a newer model to no avail. Anyone no how to get the second install boot to work?
    • This is my first time doing Hackintosh. I've several other machines running Mac using UniBeast and Multi beast. I wanted to try Hackintosh Vanilla. So far, no luck. I followed the Guide and MacPwn Mojave Guide. 
    • Hello! I wanted to install MacOS High Sierra, but the SSD does not appear in Disk Manager. I have a Samsung Pro 840 250GB. Is there a Driver for Intel Gigabit 82579LM Network LAN for MacOS High Sierra?
    • This is my very first post and have looked around the forums to my question but I wasn't able to find the exact specifics that I need. This is my very first windows/mac dual boot project. I chose to attempt high sierra and I hope I am posting in the correct area. High Sierra seemed to be the newest that is possibly more stable than Mojave so I chose that. I'm reaching out to the more advanced builders and experienced people. I'm currently running Win 10 as of now and bought a separate SSD to install a macOS on. Before I invest time and energy into this. I'm wanting to get the best recommendations on what OS I should choose , if my hardware will be up for the task and my best plan of attack. I'll be honest I'm not ready to bang my head on the keyboard for hours. I've been there and done that.  My hardware was some of the best at its time in 2011 and I'm not 100% confident it will work with a more up to date macOS I'm also concerned about drivers for my GPU.  All input is welcomed   Here are my current specs:   CPU
          Intel Core i7 2600 @ 3.40GHz    28 °C
          Sandy Bridge 32nm Technology
      RAM
          8.00GB Dual-Channel DDR3 @ 668MHz (9-9-9-24)
      Motherboard
          ASUSTeK Computer INC. CG8350 (LGA1155)    26 °C
      Graphics
          NS-24E730A12 (1842x1036@60Hz)
          1023MB NVIDIA GeForce GTX 560 Ti (NVIDIA)    31 °C
      Storage
          3726GB Western Digital WDC WD40EFRX-68N32N0 ATA Device (SATA )    25 °C
          111GB PNY CS900 120GB SSD ATA Device (SATA (SSD))    33 °C
          931GB Seagate ST31000528AS ATA Device (SATA )    30 °C
          3726GB Western Digital WDC WD40EFRX-68N32N0 ATA Device (SATA )    27 °C
      Optical Drives
          HL-DT-ST BD-RE BH12LS35 ATA Device
      Audio
          NVIDIA High Definition Audio 
    • Hi! Everything seems to install ok, but after reboot, it just says Disk Booth Failure Insert system disk and press enter.. Don't have a clue about what can I do!   Francisco
  • Download Statistics

    • Files
      855
    • Comments
      2,148
    • Reviews
      2,612

    Latest File
    By Niresh

    183    2

×